Incursiune în manipularea profetică

Este greu să faci predicții, mai ales când vine vorba de viitor.-Yogi Berra

Manipularea este un aspect în vogă în societatea modernă, dovadă sunt cursurile excesive de persuasiune, menite să întărească abilitățile de convingere ale participanților. Deși mă declar sceptic cu privire la aceste inițiative, întrucât sunt în mare parte lipsite de relevanță și susținute de persoane neautorizate (n. sau validate în urma unui curs de două zile), în articolul de față mi-am propus să argumentez lipsa de relevanță a unui subdomeniu specific al manipulării: manipularea profetică (sic!). Scopul acestui articol nu este relaționat în nicun caz profețiilor scripturale religioase, întrucât nu este cazul să îmi dau cu părerea, ci este redactat special pentru dizolvarea convingerilor cu privire la anumite credințe despre viitor sau despre afirmațiile unor indivizi care susțin că pot prevedea ce scrie în astre.

Mai jos am conceput o definiție cât mai clară pentru conceptul de manipulare profetică, pentru a cunoaște cât mai bine subiectul articolului de față:

Manipularea profetică [o arie bine delimitată a manipulării, unde se folosesc metode de convingere subtilă pentru a sensibiliza auditoriul și a-l credibiliza în legătură cu fapte ale viitorului improbabile momentan pentru subiect, însă dezvăluite de o altă persoană denumită ”profet”, ”Ghicitor”, ”prooroc”.]

Persoanele dedicate, care adesea își câștigă existența din predicții și anticipații despre viitor, sunt câteodate parte a unei arii pseudoștiințifice numite ”Parapsihologie”. Menționez lipsa de consistență a fondului empiric al parapsihologiei, întrucât în momentul actual, nu există un grup, o asociație, calificare, atestare și validare a calității de parapsiholog. Deși există unele cercetări care confirmă calități precognitive, încă nu putem vorbi despre o nouă știință care să răsare la orizont, cu atât mai puțin să se dividă din psihologie, cel puțin aceasta este opinia mea obiectivă și sinceră.

Metodele ”Manipulării profetice”

O să enumăr câteva metode importante, explicate cât mai clar și concis pentru cititori:

 1. Efectul Barnum-Forer: M. Eliade afirma odată că ”astrologia este o formă de credință”. Nimic mai adevărat, a găsi adevăr în niște propoziții de maximă generalitate, nu reprezintă un argument credibil și nici logic-rațional. Pentru a extrage concluzii valide din afirmații generale, apelăm la ”gândirea selectivă”, pentru că subiectul se apleacă cu precădere asupra informațiilor pozitive și care îl pune într-o lumină favorabilă sieși. Apoi, cercetările psihologului american Bertram R. Forer (1914-2000) sunt foarte riguroase și deasmenea este necesar să cunoaștem esența efectului care îi poartă numele înainte de a merge la ”astrolog”.
 2. Cold-reading: o metodă care se traduce direct prin ”citit la rece” și soră a variantei ”hot-reading”, unde, spre deosebire de prima metodă, ”mediumul” a făcut excavații în viața personală a individului și se preface că nu le cunoaște, ci le menționează pe moment, ceea ce pare foarte frapant pentru ascultător. Metoda de cold-reading nu este chiar simplă și a cunoaște teoretic metoda, nu înseamnă că poate fi și aplicată foarte ușor. Este folosită deobicei în subculturile etniei rrome, în rândul ghicitoarelor. Reușita cititului la rece,este tatonarea subtilă și chiar precaută, prin afirmații de genul ”inelul de la mână este dăruit de cineva din trecutul dumneavoastră. Văd un bărbat…”. Apoi, este importantă elicitarea cooperării cu subiectul, care tinde să aprobe afirmațiile vagi, aproape abstracte ale ”mediumului”. Indicii importante pot fi postura, limbajul non-verbal, mimica, particularitățile evitative față de adevăr, punctele emoționale sensibile care pot fi ușor speculate.

Instrumente de ”cold-reading”

 • ”Shotgunning”: o mitralieră nu este o armă care lovește din prima ținta, ci își permite să o atingă în urma mai multor rafale. Acesta este principiul de ”shotgunning”, unde se aduc cantități uriașe de informații ambigue și e observă reacțiile de natură emoțională ale subiectului, care va răspunde în momentul în care va fi apăsat triggerul. (e.g. ”Văd o problemă la nivelul abdomenului și undeva în spate, chiar și un pic mai sus …”). Subiectul, poate răspunde ”am avut o operație acum cinci ani pe cord deschis” sau ”am probleme cu ficatul” sau ”am gastrită” etc.
 • Afirmații Barnum: implică conexiuni între afirmații cu maximă generalitate și posibile cauzalități cu viața lor personală;
 • Hot-reading: se cunoșteau în prealabil afecțiunile relatate coloanei vertebrale, implicit dureri la nivelul vertebrelor lombare, să presupunem. Afirmația ”mediumului”, care trece eventual cu palma la câțiva centimetri de partea dorsală a persoanei ”aveți dureri aici!” și pentru a întări convingerea ”lucrați la birou?” sau ”scrieți des?” sau ”stați prea mult așezat?”;
 • The Rainbow ruse: tehnica are succes prin faptul că acoperă o plajă largă de răspunsuri, sau cel puțin de posibilități de a răspunde. (”sunteți o persoană emotivă adesea, dar aveți și un simț logic foarte ascuțit”; ”tindeți să fiți timidă, mai ales atunci când cunoașteți persoane noi”).
 • Instrumente radiestezice (dowsing): unii ”mediumi” folosesc instrumente speciale de măsurare (e.g. ansă, pendul, nuiele de alun etc.). Deși am testat această idee, consider că efectele de oscilație a pendulelor sau ansei, oricât ar fi acestea de ample, țin în mare măsură de intuițe și de efectul ideomotor, ceea ce semnifică un fenomen psihologic în care subiectul se află într-o stare de expectativitate față de răspunsul unei probleme, iar mișcările de tip kinestezic se manifestă inconștient astfel încât să confirme răspunsul așteptat. Faraday, James, Chevreul au demonstrat în repetate rânduri validitatea acestui efect. Fenomenul se aplică și ședințelor de spiritism (n. Ouija; pocnituri ale mesei etc.) dar și adesea, în hipnoza demonstrativă, unde subiecții execută anumite mișcări în mod inconștient. Etimologic, cuvântul ”ideomotor” provine din lat. ”ideo” (imagine; gând) și ”motor” (acțiune musculară).

Să luăm acum în considerare afirmații ale unor prezicători obscurantiști:

Bulgaria este sufletul iar Rusia este trupul. Acestea două vor salva lumea! Ne așteaptă 1000 de ani de pace și prosperitate. Nu vă încredeți în americani! Rusia își va deschide aripile și se va înălța…” (Vanga). Cunoaștem din start lipsa veridicității acestei afirmații, precum și imposibilitatea adeveririi unei astfel de pseudo-profeții. Toate statele rusificate, au fost îndoctrinate de filosofia marxist-leninistă în legătură cu caracterul mesianic al Rusiei, al cărei mesaj nu s-a dovedit nici pe departe a fi unul pacifist. Ca să fim mai obiectivi, putem să sesizăm câteva puncte unanim-acceptate de majoritatea locuitorilor țărilor cu influență comunistă: ”America este de vină pentru tot!”, ”Rușii ne vor salva.”, ”Capitalismul este un cancer.”, se pare că nici Vanga nu era departe de gândirea tipică a comunistului de rând. Afirmația că peste 80% din profețiile unei femei de origine bulgară, analfabetă, s-au adeverit, este o iluzie. Dacă citim articole de internet cu interpretări ale autoarei, observăm că în 2014 ar fi trebuit deja să aibe loc al treilea război mondial, însă, după cum spuneam mai sus, ”gândirea este selectivă” și se axează doar pe informațiile care sunt favorabile, iar cele care nu s-au adeverit sau nu sunt reale, valabile, sunt excluse ca și când nu ar fi existat niciodată. Această tendință se regăsește din nefericire și la români, unde desigur, românii, mai nou dacii, sunt poporul ales dar numai, în colaborare cu salvatorii ruși, care ne-au oferit totul în sistemul socialist-comunist de dinainte de Revoluția din 1989.

O altă predicție ratată am semnalat-o la emisiunea ”TEO Show” de la începutul anului 2015 unde o doamnă parapsiholog face următoarea afirmație referitoare la iminența unui seism:

 1. ”… nu putem să corelăm timpul astral cu cel pământean, nu știm exact.” – observăm faptul că măsurile de precauție au fost deja luate și orice greșală care ar putea să apară ar putea fi totuși scuzată;
 2. … era gheață, zăpadă, lume foarte multă alergând cu bidoane de apă…. nu era zi în orice caz întuneric și luminile aprinse…” – practic, marele seism așteptat de români vine într-o seară de iarnă, însă nu este foarte sigur;
 3. problema este dacă putem atenua aceste întâmplări (i.e. cutremurul)”… tot ceea ce ni se întâmplă depinde de noi, noi declanșăm avariția, lăcomia, trebuie deci să ne îngrijim mai mult de latura spirituală.” – o cauză solidă a cutremurului este natura egocentrică umană.

Care sunt argumentele unui posibil cutremur în 2015, totuși? Observăm lipsa de acuratețe a informațiilor furnizate din două unghiuri: 1) în iarna anului 2015 nu a avut loc niciun cutremur și nu cred că s-a datorat abundenței rugăciunilor; 2) doamna nu poate fi nici contrazisă, întrucât, după cum spuneam și-a asigurat în prealabil toate rigorile de protecție în caz de eșec. Să fim conștienți și de faptul că emisiunea este concepută în urma unor cutremure de amplitudine joasă și medie care au speriat ușor populația și a căutat o asigurare într-o profeție posibilă. Indivizii care au ascultat această emisiune, au fost labili și predilecți la aceste speculații, care s-au pliat extrem de bine pe fondul anxietății provocate de micile seisme și al stării de incertitudine în care se aflau. În mod cert, veridicitatea afirmațiilor nu a fost verificată, iar eșecul profetic al emisiunii a fost înlăturat din memorie. Emisiunea poate fi vizionată accesând acest link: http://bit.ly/2emaolW. O particularitate specială a acestor ”profeții” este aceea că niciodată nu apar înainte de întâmplarea unul fenomen, iar dacă apar, după ce sunt infirmate, iar fenomenul respectiv nu a avut loc, vor fi date uitării.

Iată o previziune astrologică de referință pentru zodia Balanță în anul 2016:

2016 este un an mixt, care iţi dă bătăi de cap dar îţi poate aduce şi mari împliniri.”- observați același pattern de polaritate pozitiv/negativ care nu poate fi supus rigorilor proximale de logică și deci, imposibil de contrazis.

în urmă cu ceva vreme, am întâlnit o persoană foarte persuasivă care câștiga sume uriașe de bani din predicții. Am observat că aceasta dispunea de mai multe calități și comportamente pe care le-am remarcat:

 • tinde să câștige aprecierea grupului prin donații, plătind servicii sau cu ajutorul unor complimente;
 • inițial își afirmă modestia și intențiile pozitive;
 • după ce reușește să se facă plăcută, trece la acțiune;
 • începe prin a cere sume mici de bani, după care crește semnificativ remunerația;
 • își asigură ”marea recompensă” prin predicții care inspiră teamă și oferă soluții de ultimă oră.

Am avut o prietenă care a pierdut o sumă impresionantă de bani lăsându-se convinsă de această persoană, care a apărut de câteva dăți și pe micile ecrane, dar al cărui nume, este bine să nu îl dezvălui public. Cert este că de aproximativ doi ani, este  închisă pentru înșelătorie și șantaj. Factorii importanți în protecția față de manipulare, este în primul rând abordarea critică a informațiilor și verficarea acestora prin operații logice.

Impostori vs. Mediumi sinceri

Categoria de ”impostori” știu că nu posedă capacități extrasenzoriale, deși susțin asta, sunt în principal axați pe acumularea de beneficii finaciare din partea ”victimelor”.

Catogoria de ”mediumi sinceri” sunt persoane (v. video) care chiar cred că au niște capacități paranormale care îi ajută să paticipe la bunăstarea și evoluția umanității, de aceea nu trebuiesc jigniți și judecați prea aspru, ci mai degrabă contraziși.

Diferențele dintre cele două categorii sunt greu de depistat, mai ales pentru persoanele mai emotive și care stau mai prost la capitolul gândire-critică. De aceea este nevoie de puțină înțelepciune.

Am redactat acest articol succint, pentru a fi mai prevăzători, mai conștienți de posibilitatea de a ne lăsa induși în eroare de persoane neavizate.

Spre sfârșit vreau să vă citesc și eu viitorul dumneavoastră probabil în poezia filosofică a lui lui Blaga, intitulată ”Trei fețe” și nu în catrenele lui Nostradamus:

Copilul râde:
„Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!”
Tânărul cântă:
„Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea!”
Bătrânul tace:
„Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!”

În cazul în care nu sunt prea optimist, îmi permit să sfâresc capitolul cu principiile de bază ale fondării circului, în percepția lui Barnum:

Primul: ”In orice spectacol, fiecare trebuie să creadă că există acolo ceva, cât de mic, special pentru el”.

Al doilea: ”In fiecare minut, se naște un fraier…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *