Arhetipul ”Șmecherului” (Trickster)

  • by

Șmecherul” este în același timp creator cât și distrugător, cel care oferă și cel care neagă, cel care îi înșeală pe alții și care este întotdeauna înșelat … El nu știe nici binele, nici răul, dar el este responsabil pentru ambele. El nu posedă nici o valoare, morală sau socială, este la mila pasiunilor și apetitului său, totuși, prin acțiunile sale, toate valorile apar. ~ Paul Radin

Șmecherul sfidează legea dualității prin faptul că nu este nici într-un fel dar nici într-un altul, însă nu este nici unitar sau integru. ”Șmecherii” pot iubi și pot urî în același timp, pot spune adevărul și pot lăsa loc de interpretare. Au comportamente paradoxale, iar credințele se supun unui relativism absolut.

Mitologia îi ilustreaza ca fiind jokerii, haterii, cei în afara legii, clarvăzători, alchimiști, magicieni, înțelepți etc.

În psihologie este portretizat ca ”cel care le știe pe toate” și posedă o energie imatură care tinde întotdeauna spre superioritate. Acest skill îi permite să truncheze informațiile și chiar de nu cunoaște tabloul complet al unei situații poate părea marele înțelept care are toate răspunsurile. El poate intimida pe altii cu cuvintele lui care sunt alese destul de bine în scopul manipulării și șantajului.

Marea problema a Smecherului este că…

Se crede mai deștept și mai bun decât este în realitate!

Arhetipuri des întâlnite ale Smecherului:

  • Păcală (în literatura autohtonă)
  • Pan (spirit elemental jucăuș)
  • Loki (mitologia nordică – zeu care își schimba înfățișarea, nihilist, ludic, egotic)
  • Krishna (seducător, entertainer)

”Șmecherul” care le știe pe toate are și el zonă de umbră din care acționează. La un anumit nivel este temător că alții l-ar deconspira că nu știe nimic și că este ”prostuț”.

Ceea ce poți face pentru a integra acest arhetip infantil este să porți un dialog sincer TU cu acea parte din tine care te sabotează, numită ”Șmecher” doar dacă îl găsești în tine.

Iată un exemplu:

EU ȘMECHER
”Care este rolul tău aici în interiorul ființei mele..? ”Să îți arăt că ești un prost și că nu te asculți deloc pe tine cu adevărat.”
”Putem remedia asta?” ”Eh… tu nu vrei cu adevărat.”
”Ba da…” ”Și de ce mă reprimi?”
”Mi-e frică să nu creadă alții că-s prost!” ………………………………..

P.S. nu uita să răspunzi SINCER și INTUITIV

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments