Cum să câștigi maximum de puncte la un concurs de eseuri

0 comentarii

adrian premiereUniversitatea din București (i.e. Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) al cărei absolvent sunt, a organizat săptămâna trecută un concurs de eseuri unde am participat și eu. Concursul era subordonat unui regulament destul de strict și prevedea ca în cca. două pagini și jumătate participanții să argumenteze modul în care au fost ajutați din punct de vedere personal și profesional de către un proiect organizat prin fondurile europene, iar cu această ocazie țin să salut din nou inițiativa organizatorilor. Evaluatorii mi-au fost profesori și sunt niște oameni care au un cuvânt de luat în seamă în psihologia românească. Premiul pe care l-am câștigat se pliază fix pe nevoile mele (i.e. instrumente psihologice și cărți).

Cum am reușit să fiu totuși singurul câștigător din cei 70 de participanți care au obținut 100 de puncte puse în joc? Să fie destinul, sau am urmat o tactică bine pusă la punct?

În primul rând este vorba de experiența pe care o am în scris, pentru că scrisul este o pasiune veche de-a mea și am câștigat New Imagemulte premii în domeniu. Scriu poezie de la 6 ani și proză de la 8, însă nu acesta este punctul pe care vreau să îl subliniez, ci criteriile după care se organizează un eseu bun.

  1. În primul rând este necesar să se respecte regulamentul conceput de către inițiatori! Este bine să se citească cu atenție și eventual de 2-3 ori pentru a se înțelege clar cerințele, degeaba vă grăbiți să terminați și în partea de mijloc să observați că ați omis anumite cerințe;
  2. Dacă se permite, se poate începe cu mulțumiri și desemenea se pot puncta aspectele pentru care sunteți recunoscători;
  3. Este esențial să se folosească un limbaj specific, adică dacă este vorba despre un eseu psihologic, vor predomina termenii specifici ariei, nu poți scrie într-un limbaj ingineresc un eseu despre personalitate sau despre temperament;
  4. Fii tu însuți! Este un principiu pe care dacă nu îl integrăm prin practică este mai bine să ne lăsăm de scris pentru că este o abilitate care pur și simplu nu îți este hărăzită. Dacă transmiți mesajul prin cuvinte pompoase, fă-o, dar dacă îți este caracteristic un limbaj mai nonconformist, nu este nicio problemă, important este să nu copiezi, să nu încerci să imiți pe altcineva;
  5. Fii concis! Nu bate câmpii, este inutil, pe cine crezi că vei păcăli, cititorul este cel mai bun critic posibil, crede-mă!
  6. Pentru cine scrii? Aici îți vând un pont care te va ajuta foarte mult și pe care nu îl vei întâlni pe alte situri, fie ele și de specialitate! Nu încerca să vizualizezi posibil evaluatori ai eseului, sau dacă scrii pentru un blog, nu încerca să intuiești marea masă a cititorilor, vârsta și pasiunile lor, în schimb răspunsul la întrebarea de mai sus este una singură: scrie pentru tine! Fii tu mulțumit de opera ta, lasă mesajul care va ajunge la cititori să fie congruent cu valorile și viziunea ta și atunci și ceilalți vor fi la rândul lor mulțumiți; intră în starea de Flux și treci la ”a face” la ”a fi”.

În ce privește literatura de specialitate, puteți să consultați cu încredere cartea ”On Writing Well” scrisă de William Zinsser.

Având în vedere punctele pe care le-am subliniat și care sper să vă fie utile, vreau să vă mulțumesc și vouă pentru că apreciați articolele pe care le scriu săptămânal atât pe blogul meu cât și pe revista Health & Beauty!

Toate cele bune, Adrian!

 

Articol publicat în categoria: Spirit

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Despre Fuziunea Emotionala

Mă găsești și pe: