De la Star Wars la Puterea Prezentului

1 comentarii

 

Ieri seară am vizionat cu soția mea la cinema a șaptea parte din filmul Stars Wars și, mergând pe premisa că nu vrea să mor idiot, am zis că este bine să încerc. Deși consider că sunt printre puținele persoane care nu au văzut celelalte părți, mi-am făcut curaj și am început cu sfârșitul, am fost plăcut impresionat de efectele speciale și modul original de reprezenta lupta dintre bine și rău.

Ce am înțeles din film
Toți suntem capabili de schimbare la fel ca Finn*, indiferent de condiționările socio-culturale la care am fost expuși dealungul vieții, conștiința există undeva acolo și așteaptă să fie ”trezită”. 

În film am observat un lucru foarte interesant deasemenea,”tentația luminii”, un fenomen care îl implica pe Kylo Ren, fiul lui Han Solo și al prințesei Leia, contrabandist, devenit ulterior lider al alianței și descris de George Lucas ca un singuratic care a înțeles importanța apartenenței la un grup și într-ajutorarea,  odrasla lor devenind și liderul grupării ”First Order”, armata părții întunacate. Kylo, este tentat să își trădeze orientarea malefică adoptivă când află că tatăl lui ajunge pe Planeta Ordinului Întâi. Probabil că experiența lui Kylo, este cea mai comună, întrucât majoritatea dintre noi, deși cunoaștem și auzim vocea conștiinței alegem partea întunecată și facem ceea ce este greșit, astfel Kylo, cu lacrimi în ochi decide să își ucidă tatăl… și chiar o face.

Analogia dintre ”Forță” și ”Mindfulness” mi se pare foarte bună! Ce este FORȚA, este prezența conștientă, accesul la acel ”flow” interior unde totul pare să capete sens, oportunitatea poate fi valorificată la maximum, în lipsa atitudinii critice și egoismului. Când ești conștient poți mișca lucrurile în favoarea tuturor, în lipsa egoismului, dualității bine-rău, urât-frumos, ceea ce rămâne ești doar tu însuți. Atitudinea naturală este molipsitoare și atunci când ne exprimăm în mod autentic, în acord cu noi înșine, capabili de generozitate dublată de atenție constantă în momentul din prezent acționăm (sau non-acționăm) ca un catalizator care revigorează oamenii din jurul nostru împrăștiind ”Forța” în întreg perimetrul nostru.

Prima mea urare din 2016 integrează tot conținutul acestui articol!

”Lăsați FORȚA să vă ghideze!”

*stormtrooper (soldat al armatei Ordinului Întâi), clonă concepută special pentru a ucide, dar care manifestă un comportament atipic printr-o priză de conștiință care îl determină să își schimbe valorile

 

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

Comentarii

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] anul trecut am mai scris un articol cu privire la asocierea dintre mindfulness și despre conceptul de ”forță” elaborat de […]

Recomandări:

Dacă îți place ce scriu…

STUDIO

Mă găsești și pe:

error: Content is protected !!