De la suferință profundă la fericire durabilă

0 comentarii

Dragul meu, draga mea,

Când ai venit pe această lume ți s-a oferit un corp, un vehicul prin care TU să te manifești. Corpul reprezintă marele tău maestru în această lume, prin el înveți trei mari lecții ale existenței:

 1. acumulezi energie
 2. dobândești înțelepciune și să
 3. împărtășești iubirea cu cei din jurul tău

Ți s-a tot spus…

Totul este suferință. (Buudha)

Serios?

”Ești un păcătos!” (preotul la care te spovedești)

Dă-mi voie să nu cred că e chiar așa…

Buddha spunea că ”totul este suferință”. Acum o vreme nici nu știam că el a spus-o, dar credeam pe cuvânt. Mai apoi am descoperit magia lui Tao. Taoistii cred că acest Pamant este tot un Rai, dar unul mai intarziat, mai polarizat, mai dens.

Imagineaza-ti doar ca nu traiesti intr-o lume a pacatelor (crestinism) sau a suferintei (buddhism), ci intr-o lume in care nu trebuie sa invinovatesti pe oricine la fiecare pas, in care ai putea sa te iubesti mai mult si in care nu totul este bun sau rau, corect sau gresit, ci totul… este cum este si poti sa il iei ca atare.

Energia

Venim cu cantități limitate de energie universală pe acest pământ. Aceste cantități determină vitalitatea, longevitatea și starea ta de sănătate. Această energie curge prin centrii tăi energetici și alimentează chakrele, meridianele, punctele de acupunctură și tantienurile tale. Atunci când ești stresat, deprimat, îngrijorat, ai o problemă de sănătate, această energie ori nu se află în cantități corespunzătoare în diferite zone ale corpului tău, ori stagnează, blocând fluxul vieții tale. Cele mai eficiente metode prin care poți să deblochezi aceste noduri energetice și să alimentezi cu energie din abundență sistemul tău energetic (sufletul) este prin:

Înțelepciunea

În taoism se spune că sunt trei mari căi spre înțelepciune:

 1. calea exemplului: atunci când ai un părinte înțelept și atent care îți oferă iubire și înțelegere; calea cea mai simplă
 2. calea reflecției: când cauți răspunsuri cu ajutorul introspecției; calea cea mai nobilă;
 3. calea suferinței: când îți iei lovituri puternice de la viață și înveți să aplici ideea că orice șut în fund este un pas înainte

Toate sunt potrivite și uneori le întâlnim împreună în experiența noastră. În cazul meu a fost un cocktail de suferință, reflecție și model preluat de la un maestru care mi-a apărut în cale.

Iubirea

Iubirea este energia care animă totul în această lume și de aceea nu cred că sunt definiții prea bune pentru ea. Iubirea poate fi simțită, nu înțeleasă. Iubirea apare în două ipostaze:

 1. iubire condiționată (tip raspuns): te iubesc pentru că primesc ceva în schimb (e.g. îți spun te iubesc și aștept să îmi spui și tu, dacă nu îmi spui te iubesc, atunci mă supăr pe tine și e posibil să nu te mai iubesc la fel de mult)
 2. iubire necondiționată (dăruire): aceasta este o iubire altruistă, care oferă, care nu necesită un schimb (e.g. îți spun te iubesc și nu aștept să mi-o spui la rândul tău pentru că eu am încredere în ceea ce simt)

Fericirea durabilă este în legătură directă practica eticii și a virtuților. Îți las mai jos un set de patru principii transmise de șamanii Laika, regăsite în ritualurile iluminării incașe Munay Ki:

 1. Non-violența: nu îți face rău ție sau altora
 2. Generozitatea: oferă întotdeauna mai mult decât primești
 3. Integritatea: nu fura nici măcar o privire; împlinește mereu ceea ce îți propui să realizezi
 4. Moderația: folosește-ți cu înțelepciune forța ta interioară; nu întinde coarda; găsește mereu calea de mijloc

 

Te aștept la cursurile noastre săptămânale sau la sesiuni private să simți la propriu cele scrise în acest articol.

 

Multă iubire, A.

Articol publicat în categoria: Energy

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Recomandări:

Dacă îți place ce scriu…

STUDIO

Mă găsești și pe:

error: Content is protected !!