Elogiul scurt al iubirii de lungă durată

0 comentarii

În principiu, este simplu să cucerești o femeie, atâta vreme cât îi confirmi toate așteptările, nu o contrazici, îi spui ce vrei să audă (e.g. ”ești frumoasă”; ”ești cea mai bună tipă din lume” etc.) însă această metodă fiind artificială, relația ulterioară se va bucura de efemeritate, întrucât este susținută în baza unor argumente prefabricate, contrafăcute, iar o femeie știe mereu că atunci când nu mai este ”unică” în lume, va găsi desigur, pe altcineva care să îi ofere aceeași cantitate infimă de confort sentimental îmbrăcat în complimente, dar niciodată ceva realmente mai bun. Asta se întâmplă și din cauza bărbatului, care odată ce s-a înfruptat din dorința carnală, renunță la suferința lui inițială dar motivatoare de psittacism, prin repetiția ad infinitum a acelorași cuvinte.

Mai tânjesc câteodată după demersurile relaționale platonice, care în puerilitatea și genuinitatea lor, cu tot oftatul de după eșecurile de care dădeau dovadă, erau atât de autentice, naturale, uniforme, nu urmăreau un interes egotic, ci amorul, ca un ideal. Privesc pe fereastra deschisă a amintirilor și surpind un zâmbet de copil, o lumină imensă emanată dintr-un corp atât de mic, care se hrănea numai cu iubire, iar singura lui satisfacție era să creeze un raport onest de reciprocitate.

O relație în sine se clădește însă din două culmi, nu din două prăpăstii, căci genunile se întrec mai mereu cu privitul la versanții din care sunt făcute. O relație autentică, radiază, dar din două lumini, care prin fuziunea lor nucleară, au născut o lumină mai mare, un Soare…. nu din două ”găuri negre”, care în aviditatea lor insațiabilă nu numai că se înghit reciproc, ci caută să absoarbă totul în jurul lor… ca să nu mai amintesc de cele două ciocolate care susțin că rivalizează la cântar cu iubirea (v. Millward; Hanson et. al). De parcă nu abuzăm deja de E-uri și aspartame ca să ne prefacem că mâncăm, acum proslăvim științific miracolul feniletilaminei și căutăm iubirea într-o cutie cu ciocolată. Întotdeauna am crezut că realizatorii de reclame au o intuiție foarte bună, însă chiar așa? Bobmboane în formă de inimioară? Asociau iubirea cu ciocolata de ceva vreme, și asta cu mult înainte de apariția studiilor de specialitate, ce-i drept, acum au primit și validarea.

Mai nou, unii, adaptându-se avalanșei de informație dar și a capacității unora de a o asimila, s-au reorientat, punând Erosul pe seama lui Psyche alăturându-se unui grup aparte, acela al sapiosexualilor, care concep inteligența precum un factor erogen… ideea asta m-a trimis cu gândul direct la niște relații ieșite din tipar, precum cea a colosului literar N. Stănescu și jumătatea lui, cronologică cel puțin, Dora, care ”suna a predestinare”. Și sincer, chiar mă bucură, întrucât trendul acesta contrazice turma narcisică de ”închinători la idoli” ai corpului, iar așa cum la sală nu oricine poate ridica 100 de kilograme cu haltera din culcat, la fel nu își poate downloada în cap întreaga platformă Wikipedia și recita alene din aceasta.

În speranța că bărbatul contemporan mai poate rămâne un ”homo faber”,  un vânător feroce, cel ce demonstrează, aplică, și nu explică și argumentează, propun un toast pentru eternitatea iubirii și armoniei în cuplu.  Masculul efeminat tinde să se consoleze hedonic cu un ”carpe diem” trecător, pe când bărbatul autentic, se mulțumea nu până demult cu o ”zeiță” din carne și oase, trecătoare ce-i drept, dar în virtutea iubirii eterne… 

Probabil că, în viitor, dacă tehnologizarea și robotizarea vor ocupa forța de muncă în domeniul industrial și nu numai, oamenii se vor apleca din nou mai mult spre artă decât spre tehnică, mai mult spre cultură decât spre kitsch, mai mult spre frumusețe decât spre artificii estetice, și, de ce nu, mai degrabă spre iubirea față de celălalt  decât spre iubirea de sine, pentru că, știm bine de la poetul necuvintelor Nichita, că într-un final, nu putem să fim, decât ceea ce iubim.

Articol publicat și în Health and Beauty Magazine.

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Yoga la mare

Tabara la munte

Mă găsești și pe: