Ești o persoană Yin? Ești o persoană Yang? Contează cu adevărat doar cât de ești de… Yuan

0 comentarii

Ideologiile orientale taoiste sau hinduse despre polaritățile yin și yang, surya și chandra etc. s-au respândit foarte repede în lumea noastră. Astăzi aud mereu spunandu-se in comunitatea ”Esti o persoana Yang!” sau ”Esti prea Yin”.

Credintele ca unul este mai yang si altul mai yin, unul mai solar iar altul mai lunar sunt tot un soi de judecata. Sa specificam putin inainte care sunt diferentele dintre aceste doua concepte:

  1. Yang: control; putere personala; a face; atitudine
  2. Yin: sustine; sensibilitate si emotie; a fi; prezenta

O persoana mai feminina, fie vorba ca este barbat ori femeie va fi mai orientata spre introspectie, spre emotie si a oferi suport. Ea mai degraba umple spatiu cu energie, pe cand o persoana solara va tinde spre exprimare, organizare, structura, spre a directiona energia intr-un anumit sens dorit de el. Toate-s bune si toate potrivite, dar niciuna nu surprinde esenta reala a starii de neutralitate.

Fie că vorbim de Yoga sau de Tao, ambele se refera la ”uniune”. Yoga provine din sanskritul ”yuj” care inseamna ”a uni” iar simbolul Tao contine in el opusele complementare.

Subliniez ca exista o stare de unitate care transcende aceasta dimesniune a dualitatii si cu totii o cautam. Unii ii spun ”samadhi”, altii ii spun ”wuji”, altii pur si simplu ”unitate”. 

Cu alte cuvinte, aceasta este explicatia mea cu privire la judecata subtila a yinului si yangului. Ne judecam cateodata pentru ca suntem prea expresivi, cateodata pentru ca suntem prea tacuti, cateodata mult prea interiozati si introverti, altadata prea expansivi si extravertiti. Cum am zis, toate-s potrivite, dar niciune nu ajunge la Esenta, la Tai Yi, la starea monadica.

Adevarata energie pe care o cauti este ”Yuan”

Daca nu esti nici yin, nici yang atunci cum esti? La baza esti androgin, dragule, esti neutru, esti ceea ce se numeste yuan. Ideea de Yuan nu este deloc folosita in vestici si cred ca este momentul sa incepem sa o introducem in vocabularul nostru spiritual, pentru ca da, exista unul.

Yuan inseamna ca esti relaxat dar pe de alta parte si putin concentrat. Esti pasiv dar in acelasi timp responsabil de toata realitatea ta interioara si exterioara. Mai simplu, esti neutru, prietene. 

Traim intr-o societate guvernata de yang fals, adica de control, posesivitate, multitasking si heirupism care se converteste foarte usor in yin fals adica in delasare sau ”miserupism”. Din aceste motive este foarte greu sa depistam ”yuanul” si de multe ori il confundam cu ”yinul”. Cand vedem barbati mai linistiti, mai constienti si mai inalti spirituali care nu doresc sa se manifeste neaparat, nu simt nevoia sa iasa in evidenta sau sa fie vocali, nu forteaza lucrurile, sunt vulnerabili si sensibili la momentul potrivit si traiesc cu inima deshchisa, manifestand putere prin aura lor, in loc sa ii vedem asa cum sunt ”yuan”, credem ca sunt ”yin”. 

Asadar, cat de Yuan esti? Cat de mult se manifesta energia neutralitatii in viata ta? Fa-i loc, o sa-i simti efectele.

Te astept cu drag cursul meu saptamanal:

 

Articol publicat în categoria: Energy
Vezi și alte articole care ating subiectul: , , , , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Recomandări:

Dacă îți place ce scriu…

STUDIO

Mă găsești și pe: