Fii lider în trei pași

0 comentarii

Un lider este cel mai bun atunci când oamenii abia îşi dau seama că există, atunci când, după ce îşi termină treaba şi îşi împlineşte ţelul, oamenii spun: noi înşine am făcut asta. – Lao Ți

Am meditat asupra ideii de leadership și am ajuns la concluzia că există un raport trinitar de forțe care să anime o comunitate. Dacă o comunitate ar fi asemenea unui copac, una dintre forțe ar fi Pământul, cealaltă Apa și cea din urmă Lumina, toate conlucrând spre dezvoltarea armonioasă a copăcelului nostru.

Eu am o viziune diferită a leadershipului în general și consider că un lider nu este neapărat un lider, ci este o componentă sinergică a unui grup, o rotiță la fel ca toate celelalte.

La nivel de fapte, de ”doing” un lider este bine așadar să întrupeze aceste trei calități:

  1. Să fie bun, să manifeste compasiunea și empatia
  2. Să fie modest, adică să lase pe alții să îi exprime meritele
  3. Să-i facă pe ceilalți să se simtă bine în pielea lor (adică extraordinar)

Deci, avem mai sus Sf. Treime a leadershipului (așa cum îl văd eu).

A FI BUN

A fi bun înseamnă a fi manifesta calitatea intrinsecă, nativă a generozității și compasiunii. Pentru a fi bun este necesar să exersăm empatia, a ne transpune în papucii celuilalt și a vedea lumea prin propriile lui percepții, a-i cunoaște nevoile.

Există două tipuri de empatie:

  1. Empatie cognitivă: percepută doar la nivel mental și nu presupune transferul, astfel anumite emoții, tendințe nu se pot transmite între interlocutori
  2. Empatie emoțională: când cineva este trist, devenim și noi trist, când cineva este fericit, suntem și noi fericiți.

Este bine să ne păstrăm protecția și să nu empatizăm prea mult la nivel emoțional, ci să rămânem în centrul nostru, de aici apare importanța minții și nu demonizarea ei așa cum se obișnuiește.

Se spune că:

războiul este eroarea de a asculta

Stephen Covey a spus-o și îi dau dreptate. De ce? Pentru că oamenii nu ascultă pentru a înțelege, ci pentru a răspunde. Pentru mai multe detalii, vă sugerez să citiți cartea mea ”Înapoi în prezent” care oferă și o rețetă de comunicare non-violentă.

A FI MODEST

Un om modest poate pătrunde oriunde, oricând și poate ieși adesea nevăzut sau neșifonat din situații dificile. El nu poate fi judecat pentru că el nu și-a asumat nici calități, nici merite, nici talentul și nici geniul.

Exprimați-vă mereu:

”Cred că…”

”Părerea mea despre asta este că…”

și renunțați să păreți aroganți în fața altor persoane, nu numai că nu dă bine, dar vanitatea, poate știți din Biblie, dăunează grav umanității.

A-I FACE PE CEILALȚI SĂ SE SIMTĂ BINE ÎN PIELEA LOR

#Regula nr. 1

Așadar… renunțați să mai criticați și puneți oamenii în acord cu ceea ce sunt. Astfel, se vor simți minunat în prezența voastră, vă veți crea o aură mistică ce va vibra la unison cu toate celelalte aure.

#Regula nu. 2

Vezi o coafură nouă, o geantă asortată cu o anumită piesă din garderobă, punctează, notează aceste aspecte, arată-ți aprecierea față de împlinirile, realizările și chiar visele celorlalți. Te va face pe tine să te simți mai bine.

#Regula nr. 3

La nivel egotic, oamenii se pot duela, însă la nivel de observator conștient aceste lucruri își pierd substanța. Dacă cineva are un talent, nu încerca să devii competitiv cu el, ba dimpotrivă, apreciază și susține. Fii tu însuți, oferă tu acele daruri pe care le ai și lumea se va deschide din interior spre exterior.

 

Gânduri bune, A.

 

Articol publicat în categoria: Spirit

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook