FitnessBook. Un nou capitol al Facebook

0 comentarii

Am devenit conștient de existența acestui fenomen în urma unor notificări succesive primite de la unele persoane din lista mea: ”Apreciază Pagina X” care era de fapt o reprezentare virtuală a pasiunii acestora pentru sala de forță.

Se pare că nu numai România este afectată de acest flagel narcisic de ”cult personal”, ci și Occidentul. Părerea mea inițială se raporta la motivul pentru care aceste persoane preferă să se expună într-o asemenea manieră, de ce niște oameni, marea majoritate tineri, sunt predilecți la manifestarea unui comportament realmente exchibiționist dar și foarte sensibil la vedere. În plus, am observat un cumul agresiv de hashtaguri care denotau instaurarea unui cadru propice din punct de vedere motivațional în ce privește exercițiile executate (e.g. workthat…; #traininghard; #nopainnogame).

Maxima tradițională presupune ”Caută și vei găsi”, ei bine, am găsit un articol științific care confirmă totuși o latură nu foarte benefică a ”fitnessbook-ului”. Studiul a fost publicat anul trecut în luna iunie de către un grup de psihologi de la Universitatea Brunel din Londra, și a constat în testarea online a 555 de utilizatori FB, cu cele cinci dimensiuni ale Big Five (i.e. extroversion, neuroticism, openness, agreeableness and conscientiousness) laolaltă cu stima de sine și narcisismul. Rezultatele se prezintă destul de savuros pentru cei care se simt asaltați de postările de genul acesta:

Persoanele care se postează frecvent update-uri cu privire la realizările acestora, manifestă carențe atenționale, sunt deci, narcisice, întrucât se află într-o stare expectativă de apreciere, gratificare și validare din partea comunității apartenente


Narcis. personaj mitologic, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios, un tânăr foarte frumos care s-a îndrăgostit de propria-i reflecție din apa unui izvor, acesta a murit în cele din urmă din cauza tristeții și neputinței de a junge la tânărul din apă.


NARCISÍSM s. n. Atenție excesivă față de propria persoană fizică; dragoste admirație, adesea patologică, față de propria persoană; dragoste de sine. – Din fr. narcissisme.


Extensiile lui Narcis sunt des întâlnite astăzi, iar histrionismul tinde să devină natura umană secundă, întrucât problema nu se pune neapărat la nivelul exchibiționimului virtual, ci și în viața de zi cu zi. Când o persoană face repetitiv anumite afirmații despre propriile calități, există șanse destul de mari ca acea persoană să ceară validare și apreciere. Exemple similare sunt numeroase, și au dat naștere unor eroi autohtoni care s-au evidențiat prin exponatele publice de pe Youtube. Prefer să nu exemplific, întrucât sunt niște personaje extrem de cunoscute și chiar au ajuns subiect de pamflet sau motive de umor ieftin, iar în raport cu societatea, au creat un precedent irezistibil pentru masă a consumatorilor hedonici.

Să fim totuși onești în legătură cu ”Fitnessbook”, nu oricine poate face performanță când este vorba de culturism, iar fotografiile cele mai interesante cu Arnold Schwarzeneger și Dorian Yates sunt tot cele din revista ”Flex” și mai cu seamă cele de pe podiumul Mr. Olympia, ceea ce nu seamănă nicidecum cu etalarea esteticii coapselor în timpul execuției genuflexiunilor sau a proporției concavităților abdominale. A nu se înțelege că este ”un lucru rău” să postăm pe Facebook anumite comportamente sau realizări, însă în momentul în care simțim o nevoie ardentă și consecventă de a face acest lucru, atunci este necesar să căutăm puțin în interior, unde cu ajutorul introspecției, al unui prieten, vom găsi răspunsurile potrivite ale cauzei care generează această necesitate de recunoaștere.

Tara C. Marshall, Katharina Lefringhausen, Nelli Ferenczi. The Big Five, self-esteem, and narcissism as predictors of the topics people write about in Facebook status updates. Personality and Individual Differences, 2015; 85: 35 DOI: 10.1016/j.paid.2015.04.039

 

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook