”Forța este cu mine și eu sunt cu Forța”

0 comentarii

… Este mantra călugărului intergalactic Chirrut Îmwe, interpretat de actorul chinez Donnie Yen în filmul ”Rogue One: O poveste Star Wars” (2016).

Dacă anul trecut am mai scris un articol cu privire la asocierea dintre mindfulness și despre conceptul de ”forță” elaborat de creatorii filmului Star Wars, anul acesta o să îl întăresc și dezvolt, odată cu apariția noului episod.

Câteva calități ale ”Forței”:

  1. Forța”, apare în film, ca un instrument neutru care poate fi folosit în scopuri negative (i.e. Sith), ori pozitive (i.e. Jedi), conform polarității mentale a individului care are acces la ea;
  2. Accentuează laturile persoanei care o folosește până la superlativ;
  3. Posedă un caracter dual: distructiv, ori creator.

”Forța”, poate fi considerată drept un catalizator al vieții, un agent care a permis apariția și dezvoltarea vieții. Parafrazându-l pe regizorul George Lucas, îmi permit să folosesc metafora organismelor mitocondriale care stau la baza originii vieții pe Pământ și care, datorită procesului de diviziune celulară, un sistem unicelular a ”decis” cu puțin ajutor din partea unei alte ”ființe” să devină pluricelular, iar oamenii au în componența lor proprie astfel de ”vietăți” care ne dau impresia unui Sine individual. Această metaforă se aplică și la nivel macro-social, unde indivizii și compartimentele alcătuite din aceștia în baza unor interese și scopuri comune, cimentate cu altruism și sacrificiu de sine, au dat naștere societății de azi, unde  absolut totul se sprijină pe un mecanism sinergetic. Cu alte cuvinte, ”o rotiță mișcă o altă rotiță”.

”Forța” în SPIRITUALITATE

Diagrama taoistă ”Yin-Yang” ilustrează cel mai bine ideea de ”forță”, deoarece dispune de cei doi agenți antagoniști, însă complementari, ”Bine-Rău”, ”Lumină-întuneric”, dar care, spre deosebire de religia creștină, care folosește o explicație de tip maniheist, sunt termeni relativi, care nu pot exista unul în absența celuilalt.

Religiile orientale susțin existența unei cronici de date universale, ”akasha”, care sălășluiește într-un spațiu ”eteric”, invizibil, la sursa căreia  numai un inițiat se poate acorda. Această bază de date a Universului posedă informații explicite despre absolut tot ceea ce s-a întâmplat de la începutul acestui Univers și până în prezent, iar inițiatul, poate recepta informațiile precum o antenă radio. Totodată, ”prana” sau ”qi” descriu poate cel mai bine felul în care ”forța” poate fi cultivată. ”Qi-ul” este o formă de energie subtilă care întreține viața. Există mai multe forme de Qi, însă cea mai prolifică este aceea ”primordială”, care corespunde matricii incipiente a nașterii Cosmosului. Chinezii numesc această esență, ”yuan qi” și poate fi cultivată prin diferite practici, vezi de exemplu forma de Tai Chi Primordial, care reprezintă cea mai înaltă și simplă tehnică de refacere a structurilor prenatale și care aduce starea de bine în viața practicantului.

Pe de altă parte, ”Prana” este omologul sanskrit pentru ”Qi” și se traduce, prin cuvîntul ”forța vieții” și circulă prin trasee subtile ale corpului energetic uman, numite ”nadis-uri”. Conform filosofiei indiene, a științei medicale tradiționale Ayurveda sau a practicilor Pranayama din Yoga, ”Prana” intră în corpul fizic cu ajutorul respirației, prin aer și este transmisă către toate celulele organismului uman.

”Forță să fie cu tine!”, aceasta este binecuvântarea supremă în Universul Star Wars. În creștinism, se utilizează o afirmație similară, ”Domnul să fie cu tine!”, ”Dominus vobiscum!”, precum apare în terminologia Bisericii Catolice. Deasemenea, trebuie să luăm în calcul și asemănarea cu ”lăsarea în Voia Domnului”, pe care Iisus o exemplifică printr-o metaforă în Evanghelia după Matei 6:26- ” Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu adună în hambare. Şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai valoroşi decât ele? Şi apoi, cine dintre voi, îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la firul vieţii lui. Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu atenţie cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu trudesc din greu, nici nu torc.”

”Forța” în ȘTIINȚĂ

Issac Newton, care era în parte alchimist și cocheta cu astrologia, înainte de a descoperi ”legea atracției gravitaționale”, lua în considerare că omul se poate racorda pe frecvențele eterice (v. akasha) și astfel poate dobândi puteri supra-normale (e.g. telekinezie; precogniție etc.).

Fostul astrofizician NASA, Jeanne Cavelos, explică în cartea ”Știința din spatele Star Wars” că ”forța” este în legătură directă cu elementul al cincilea al alchimiștilor greci antici ”Eterul”, cunoscut sub denumirea de ”chintesență” în Europa medievală sau ”El-Iksir” în rândul practicanților din Orientul Mijlociu. Recent, comunitatea științifică a descoperit că ”vidul nu este gol” și că ar exista o așa-zisă ”energie a vacuumului”. Se pare că analogia Forța-Energia Vidului este cea mai curajoasă și mai lesne de explicat, în cazul în care chiar vrem să găsim o corelație, un pod între cele două tabere. Flavio Fenton, cercetător al Georgia Institute of Technology School of Physics, susține că ”forța”, dispune de două tipuri de încărcături, pozitivă și negativă, fiecare având un vector propriu. Cavello, merge până la explicarea fenomenului de precogniție cu ajutorul tahionilor, care au capacitatea de a circula cu viteze mai mari decât cea a luminii, iar un posibil instrument de acces de luat în seamă în viitorul apropriat, ar putea fi chiar implanturile senzoriale care pot facilita comunicarea și manipularea cu energiile subtile.

”Forța” în PSIHOLOGIE”

Putem să ne referim la ”Forță ca la ”mindfulness dispozițional”, întrucât numai astfel, putem să observăm realitatea cel mai puțin subiectivă, pentru că este în principiu, aproape imposibil să  fim întru totul obiectivi. În cele din urmă, această stare, de certitudine prin incertitudine, ne oferă o pace și liniște interioară, o stare de calm și eliberarea de sub povara proiecțiilor și așteptărilor viitoare, sau de sub auto-flagelarea regretelor din trecut și a convingerilor care au derivat din experiențele pe care le-am trăit.

Mindfulness este o formă de meditație ale cărei baze au fost fondate în Buddhism în forma meditației Vipassana și care se rezumă la antrenamentul prezenței conștiente. Astăzi, studiile atestă în repetate rânduri efectele benefice ale acestei meditații (e.g. stare de bine; calm; neuroplasticitate- activarea cortexului prefrontal etc.).

+ (Jedi) Mindfulness ”prezentificare”, a trăi ”aici” și ”acum”
– (Sith) Mindlessness ”ignoranță”, supra-popularea minții cu gânduri, idei, scenarii despre viață și sine, proiecții etc.
  1. A trăi mindless, este asemenea unui uragan, care se înfiripă inițial din doar doi curenți infimi de aer și care poate stârni o adevărată catastrofă existențială, odată ce se dezvoltă.
  2. A trăi mindful, înseamnă a trăi la potențial real, având o stare de bine necondiționată și nefiltrată de capcanele mentale.

Sunteți așteptați la cursurile și seminariile de meditație mindfulness și mindful yoga pentru a stimula ”forța din interiorul vostru”.

”Forța să fie cu voi!”

Articol publicat în categoria: Mind
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Mă găsești și pe:

error: Content is protected !!