in Mind, Spirit

Frământarea omului care se crede liber

Chiar dacă ai poposit aici pentru răspunsuri, vreau să încep articolul prin a-ți pune o întrebare:

Cât de liber crezi ești?

Libertatea este valoarea fundamentală care îți permite să evoluezi, să crești și să te bucuri de viață și de iubire. Este minunat că ai liber arbitru, dar este mai minunat să îl exprimi.

Un experiment neuroștiintific condus de Benjamin Liber între anii ’70-’80 ne arată că un subiect face o alegere cu un prag de 200 milisecunde înainte de acționa, observabil în anumite zone corticale. Mai târziu, la Institutul Max Planck din Leipzig s-a constatat că pragul putea fi observat până la 7 secunde.

 „Studiul nostru arată că deciziile sunt pregătite în subconştient mai devreme decât se credea până acum. În momentul în care intervine conştiinţa, cea mai mare parte a muncii decizionale a fost deja efectuată”, ipoteză susținută de profesorul Haynes.

Totusi, în urma unor experimente, Libet ne arată că avem puterea de a respinge deciziile pe care le ia creierul cu ajutorul exersării abilității de a fi conștient.

Aceste afirmații îmi spun mie următoarele:

 1. Există liber arbitru
 2. Liberul arbitru este condiționat operant prin experiență
 3. Există grade din ce în ce mai profunde ale liberului arbitru
 4. Acestea se pot consolida cu ajutorul capacității de a ne menține atenția conștientă în prezent

>>> Citeste cartea care trabsforma vieti “Inapoi in prezent” <<<

Frământarea omului care știe că NU este liber

Acest om este asemenea unui papagal cu un penaj fabulos care însă nu poate vedea lumea exterioară decât prin gratii, care își limitează deschiderea aripilor pentru că nu are de ales. El învață că zborul este o atitudine anormală și de aceea mușchii care l-ar fi ajutat să dea din aripi se atrofiază.

Din nefericire, istoria umanității este construită în baza unor relații de nobilime/sclavi, o relație interdependentă care a durat mii de ani.

Pentru a ajunge la acest nivel de conștiință, omul a trebuit să se zbată în colivie mii și mii de ani pentru ca în cele din urmă să învețe să zboare din nou.

Frământarea omului care CREDE că este liber

Iată-te astăzi, pentru prima data în istorie ai posibilitatea de a călători oriunde îți dorești, când dorești, ai posibilitatea de a face orice îți dorești tu aici și acum, orice informație este la un click distanță de tine.

Însă oare ești tu liber cu adevărat sau doar te îmbeți cu ideea de libertate?

Când arhitecții acestei lumi au realizat că nu mai pot menține pasărea măiastră a umanității încarcerată în colivii, au recurs la alte metode, cea mai importantă este ceea ce eu numesc “dirijarea liberului arbitru”. Sub egida acestei tehnici de înfrânare a alegerii tale libere s-a dezvoltat consumerismul și amplificarea iluziei libertății.

Frământarea omului care CREDE că este liber este chiar faptul că NU ȘTIE care-i sunt condiționările și tiparele limitative asimilate.

Dacă pentru cel care știe că nu este liber, suferința este aspirația la Paradisul de dincolo de cutie, pentru cel care nu știe, suferința este rătăcirea în acest Paradis și confuzia dintre plăcere și fericire. Plăcerea înseamnă amorțirea celor cinci simțuri prin stimulare repetată și excesivă (aviz celor care sunt workaholici, alcoolici, gurmanzi, dependenți de shopping + călătorii etc.). Fericirea înseamnă să lași sufletul să își deschidă aripile și fără niciun fel de teamă și de așteptare.

Omul închis apreciază valoarea libertății însă pe cel care nu a cunoscut carcera ajunge să îl plictisească.

Vei fi liber cu adevărat atunci când îți vei coborî mintea în inimă

… atunci când nu mintea condiționată îți va dicta ce să spui, ce să faci și ce să crezi, atunci te vei simți liber cu adevărat. Egoul a încercat să suprime puterea spiritului tău, însă a venit momentul ca sufletul tău să prindă aripi.

Societatea în care ne-am născut ne-a implementat un sistem de convingeri care ne-a atrofiat puterea de a ne înălța. Haideți ca împreună să ne îndreptăm spre stele.

Avântul  omului liber

 • Omul liber este acela care face diferența dintre libertate și libertinaj. Libertatea este o valență a spiritului, libertinajul este expresia egoului
 • Omul liber nu cunoaște limitarea
 • Un om liber strălucește și radiază precum soarele
 • Puterea omului liber este asemenea puterii unui leu, când vorbește, răcnește, când tace, îi simți prezența pretutindeni
 • Privește panorama lumii de sus așa cum face un vultur, planează și săgeată cu privirea lui ageră
 • Este înțelept ca șarpele, știe când este momentul să muște dar cunoaște și când este timpul propice așteptării
 • Blând precum un porumbel – susține viața prin tot ceea ce spune, face și crede.

Multă iubire, A.

0 0 vote
Article Rating

Write a Comment

Comment

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments