HEARTFULNESS: Back to present moment

NOTĂ! Cursul este dedicat tuturor persoanelor interesate indiferent de religie, sex sau vârstă. Înscrierea se face în baza unui abonament de patru ședințe consumabile cu care se poate intra și Sâmbăta dimineața la cursul de Tao Yin, Tai Chi și Qi Gong. Înscrieri la 0734 940 804 (Sonia). Programul de practică: 18.30PM-20.00PM

În viață suntem învățați să ne procurăm grade mici de satisfacție, de plăcere (hedonia) pe care le considerăm a fi FERICIRE. Fericirea autentică este totuși mai mult decât a savura un moment trecător precum trecerea unui examen sau desfătarea cu mâncarea preferată. 

Pentru TRECUT manifestăm regrete, pentru VIITOR speranțe și așteptări… Oare există o cale mai simplă care să ne ofere alinarea?
Aflându-mă în propria mea călătorie pentru a găsi fericirea, am realizat că drumul era mult prea anevoios, așa că a trebuit să… mă opresc, să iau un respiro și să aflu că NEVOIA DE A FI FERICIT era impedimentul nr.1 în a nu găsi fericirea autentică.
 
… așa am început să meditez
… să integrez mintea și corpul prin exercițiile de qi gong, alchimie și yoga
… să descopăr miracolul de a trăi în prezent, aici și acum
… să nu mai am așteptări
… să nu încerc să îi mai schimb pe ceilalți
… să fiu schimbarea
… să mă bucur mai mult de proces, de viață

 

REVELAȚII
1. Cum gândesc oamenii fericiți: un mindset special de a te raporta la trecut, prezent, viitor
2. Meditația prin prezență conștientă: denumită mindfulness în Vest și Vipassana în Orient
3. Tehnică specială de a integra valorile general-umane (Iubirea, Încrederea și Bucuria)
4. Cei patru stâlpi pe care se sprijină Universul… și cum pot fi folosiți pentru Binele Individual și Colectiv
5. Cum să luăm decizii conștiente
6. Ce este SINELE? Dar EGO-UL?
7. Magia realității și Miracolul Percepției
8. Sexualitate și cuplu în termeni de dans energetic yin și yang
9. Trei Otrăvuri care ne produc suferință
10. Trei Antidoturi pentru a deprinde fericirea și a ”ieși din matrix”

 

MEDITAȚIA HEARTFULNESS/MINDFULNESS/SOULFULNESS

Meditația mindfulness este forma secularizată a meditației vipassana, veche de cca. 2500 de ani și abundent studiată în psihologia contemporană. Mindfulness se poate traduce la fel de bine și prin Heartfulness, datorită ambiguității referințelor la minte și inimă, care apar adesea ca două aspecte similare. Felul în care eu predau meditația este mai complex, și îmbină modernitatea cu tradiția, în primă instanță fac referiri concrete la studiile empirice, la metodele cele mai eficiente, testate cu instrumente validate, iar mai apoi, revin la rădăcinile meditației autentice, la diferitele forme de predare și inițiere regăsite în tradițiile budiste, brahmane, hinduse și chiar creștine. Mindfulness este compusă în principiu, din două practici (i.e. formală; informală) la care am adăugat și alte două elemente pe care le-am sesizat și învățat dealungul timpului (i.e. fericirea autentică;  inteligența non-conceptuală).


Practică formală:  (1) statică (pasivă, meditația propriu-zisă); (2) meditația compasiunii (i.e. metta bhavana); (3) dinamică (în mișcare, e.g. Tai Chi). Forma statică cuprinde cele patru elemente ale meditației mindfulness: (1) observarea gândurilor; (2) observarea emoțiilor; (3) obervarea senzațiilor corporale; (4) observarea respirației. 
Practică informală: (1) gândire; (2) intenție; (3) exprimare; (4) acțiune; (4) efort; (5) existență.  Forma dinamică: (n. așa cum o predau eu) presupune mișcări grațioase ale Tai Chi-ului Primordial (i.e. WuJi Gong). Dimensiuni principale: (1) Atenție conștientă/Observație; (2) Generozitate/Bunătate (i.e. Heartfulness).
Fericirea autentică … se naște din practica susținută și consecventă a meditației mindfulness. Corelația dintre meditație și wellbeing este una foarte puternică. … dacă deobicei, înțelegem fericirea ca o condiție a îndeplinirii unor obiective, în contextul de față accesăm starea de fericire, de bine, prin simpla existență în momentul din prezent… și totodată, accesăm o formă superioară de inteligență, numită
Inteligență non-conceptuală … care provine din acordul nostru valoric intern și generozitatea noastră. … ceea ce face ca la un anumit nivel de abstractizare să sesizăm faptul că ”iubirea este totul”.

☑ TRADIȚIE. Din punct de vedere tradițional, prezența conștientă  este practicată de cca. 2560 de ani în Orient. din timpul lui Buddha Sakya-Muni și deasemnea și în alte tradiții decât cele spirituale buddhiste: hinduism, jainism și chiar creștinism și anumite paradigme filosofice grecești încurajau prezența conștientă.

☑ PREZENTISM. Prezentul este reprezentat ca un hiperplan care se petrece dincolo de coordonatele spațio-temporale și este denumit în mod generic ACUM! A trăi în prezent reprezintă esența MINDFULNESS. Deși nu sunt de acord cu ”prezentificarea” totală, așa cum majoritatea tind să observe acest fenomen astăzi, unde suntem străini de trecutul nostru și inabili să vizualizăm viitorul, sunt de acord cu utilizarea meditației prin prezență conștientă, în acord cu valorile, tradiția, planurile și obiectivele individuale.

☑ ȘTIINȚĂ. Comunitatea științifică a demonstrat beneficiile meditației încă din anii ’60. Printre cercetătorii interesați de promovarea meditației sunt Jon Kabat-Zinn, B.K. Holzel, S.B. Goldberg, R.A. Baer etc. Deasemenea, practica meditativă corelează cu schimbări la nivel cerebral (e.g. amigdală; hipotalamus; cortex prefrontal).

LATURĂ EFECT
(1) ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA FIZICĂ                                                           
 • tulburările legate de stres
 • adjuvant în problemele cardiovasculare
 • scăderea presiunii sangvine
 • reduce durerea cronică
 • îmbunătățește somnul
 • diminuează tulburările gastro-intestinale    
 (2) ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA MENTALĂ 
 • depresie
 • abuzul de substanțe nocive (e.g. tutun; alcool; stupefiante)
 • conflicte de cuplu
 • anxietatea și afecțiunile adiacente
 • tulburări obsesiv-compulsive
(3) OPTIMIZEAZĂ STAREA DE BINE 
 • crează o percepție de satisfacție asupra existenței
 • ne ajută să ne bucurăm, să savurăm experiențele plăcute ale vieții atunci când acestea apar, să ne angajăm complet într-o activitate dar și să gestionăm mai bine momentele dificile
 • prin ancorarea în ”aici” și ”acum” ne lăsăm mai greu prinși în mrejele grijilor din viitor sau regretelor din trecut            

   Preluat și adaptat după  Positive Psychology: Harnessing the Power of Happiness, Personal Strength, and Mindfulnessa special health report published by Harvard Health Publications.

STRES-UL ȘI IMPACTUL ACESTUIA ASUPRA SĂNĂTĂȚII UMANE

Conceptul de Stres aparține lui Hans Hugo Bruno Selye, care susține că stres-ul este un cumul de reacții ale organismului uman în raport cu factori externi (e.g. fizici; chimici; psihici) cu impact morfo-funcțional asupra sistemului nervos, gastric și endocrinologic.  Stres-ul este două feluri:

Eustres Pozitiv, adaptativ, ne oferă energia necesară pentru rezolvarea problemelor 
Distres Negativ, dezadaptativ, blochează acțiunile conștente și raționale

Stres-ul apare la interacțiune dintre Sine și Mediu, unde datorită unor factori stresori, ființa umană se simte în pericol și se declanșează din cauza fricii, fenomenul ”luptă sau fugi”. În principiu, nu ne putem vindeca de stres, putem învăța să îl gestionăm, iar Mindfulness rămâne una dintre metodele cele mai eficiente de coping.

Sindromul burnout, denumit și sindromul epuizării profesionale, este un fenomen de surmenaj fizic și psihic, care apare în rândul angajaților cu responsabilități crescute la job, întâlniri și discuții frecvente cu oamenii. Manifestările sunt numeroase:

Recomandări:

Dacă îți place ce scriu…

STUDIO

Mă găsești și pe:

Healing. Stress reduction. Relaxation.

Sesiune individuale de terapie holistica si masaj Reiki

Cauți echilibrul minte, corp, spirit?

Găsește cursul potrivit