O metodă integrală dar simplă de hipnoză (Elman-Banyan)

0 comentarii

      Mă consider o persoană pasionată de excelență, așa că întotdeauna caut metodele cele mai elaborate și mai valide pentru a mă dezvolta. În ce privește Hipnoza, am făcut un curs care mi-a fost de folos, însă din experiență am înțeles că nu trebuie să ne limităm la ceea ce ne învață mentorii noștri, ci la ceea ce se pliază cel mai bine pe propria noastră personalitate, după cum spunea și Milton Erickson (i.e. ”găsește propria ta metodă… dacă vorbești repede, nu încercă să rostești inducția încet”). Metoda de mai jos a fost concepută de Carl Banyan, fondatorul modelului de hipnoză/hipnoterapie 5-PATH și viziunea lui aduce și elemente din tehnicile lui Dave Elman (personaj cu contribuții foarte mari în hipnoza non-academică).

Nu fac un act de caritate traducând această tehnică și nici nu promit că o să meargă în cazul d-tră, ci mai degrabă este bine să fie testată mai întâi și mai apoi adoptată total ori parțial.

Tehnica este următoarea:

METODA 5-PATH (Elman-Banyan)

Urmareste cei 3 pași:

  1. Relaxează CORPUL:

“Trage aer ușor în piept și ține-ți respirația. Acum, eliberează aerul și închide ochii!”

“Vreau acum să îți indrepți atenția asupra pleoapelor tale și zonei din jurul ochilor. Iti poti relaxa pleoapele atat de tare incat nu le mai poti deschide. Odata ce esti sigur ca ai facut asta, mentine aceasta relaxare, si testeaza-le pentru a te asigura ca acestea nu se mai deschid.

(Observa daca la testeaza).  Bun… renunta sa mai incerci si relaxeaza-te si mai profund. Acum trimite aceasta senzatie placuta de relaxare prin corpul tau, incepand cu crestetul capului pana in talpile picioarelor.” “Acum o sa fac o verificare pentru a vedea daca  ai inteles instructiunile si le-ai urmat intocmai. O sa iti ridic mana si o s-o las sa cada. Nu ma ajuta sa o ridic. Daca ma vei ajuta, vei inlatura starea de relaxare. Doar lasa-ti mana moale si relaxata.” (Ridica mana clientului la cativa Cm de corp si apoi las-o sa cada in poalele lui)

“Oamenii invata mai bine prin practica, asadar haide sa mai facem o data si poti sa observa ca te vei relaxa si mai bine. Indreapta-ti atentia catre pleoape si mentine aceasta relaxare. Inca o data testeaza-le sa vezi daca se mai deschid. Bun, renunta sa le mai testezi si du-te mai adanc. Acum trimite aceasta senzatie pe care o simti in pleoape prin intreg corpul tau, incepand cu crestetul capului pana in degetele picioarelor ca si cum ai vrea sa te adancesti si mai mult.” “ Inca o data. Indreapta-ti atentia catre peloapele tale si observa daca se mai deschid. Acum trimite aceasta senzatie prin intreg corpul tau incepand cu crestul capului pana in varfurile degetelor de la picioare, ca si cum te-ai adanci si mai mult. Bine!”

  1. Relaxeaza MINTEA:

“Acum hai sa relaxam mintea. Permite cu adevarat mintii tale sa se relaxeze asa cum si corpul tau este relaxat. In curand o sa iti cer sa inumeri incet si usor incepand cu cifra 1. Cu fiecare numar, lasa-ti mintea sa isi dubleze relaxarea. Dupa cateva numere, nu va fi mult si vei fi capabil sa iti relaxezi mintea atat de bine incat numerele isi vor pierde substanta si vor disparea. Vrei sa faci asta si o poti face foarte usor. Cand numerele s-au terminat, ridica degetul aratator de la mana dreapta pentru a-mi confirma.

“Incepe… (Clientul spune UNU). Mai ponderat… (Clientul spune DOI) etc. Acum dubleaza relaxarea mintii. (TREI). Acum lasa aceste numere sa se estompeze in timp ce iti relaxezi mintea. (PATRU). Dubleaza relaxarea mintii si lasa numerele sa se dizolve in nimic, nimic, nimic.

(Continua sa oferi sugestii pana ce numerele se termina- deobicei este nevoie de 3-5 numere)

  1. ADANCIREA

Intr-o clipa am sa inumar de la 1 la 5, cu fiecare numar pe care il rostesc vreau sa te relaxezi atat de bine astfel incat atunci cand ajung la 5 iti vei fi dublat relaxarea:

1…. Relaxarea incepe sa se dubleze

2…Relaxarea se dubleaza din ce in ce mai mult

3…Relaxarea se dubleaza in intreg corpul tau

4… Relaxarea este aproape dubla

5… Relaxarea s-a dublat complet din crestetul capului, pana in varful picioarelor.

 

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , , , ,

Comentarii

Comments are closed.

Recomandări:

Dacă îți place ce scriu…

STUDIO

Mă găsești și pe:

error: Content is protected !!