in Spirit

O metodă integrală dar simplă de hipnoză (Elman-Banyan)

      Mă consider o persoană pasionată de excelență, așa că întotdeauna caut metodele cele mai elaborate și mai valide pentru a mă dezvolta. În ce privește Hipnoza, am făcut un curs care mi-a fost de folos, însă din experiență am înțeles că nu trebuie să ne limităm la ceea ce ne învață mentorii noștri, ci la ceea ce se pliază cel mai bine pe propria noastră personalitate, după cum spunea și Milton Erickson (i.e. ”găsește propria ta metodă… dacă vorbești repede, nu încercă să rostești inducția încet”). Metoda de mai jos a fost concepută de Carl Banyan, fondatorul modelului de hipnoză/hipnoterapie 5-PATH și viziunea lui aduce și elemente din tehnicile lui Dave Elman (personaj cu contribuții foarte mari în hipnoza non-academică).

Nu fac un act de caritate traducând această tehnică și nici nu promit că o să meargă în cazul d-tră, ci mai degrabă este bine să fie testată mai întâi și mai apoi adoptată total ori parțial.

Tehnica este următoarea:

METODA 5-PATH (Elman-Banyan)

  • Așază-ți clientul într-o poziție confortabilă
  • Intreabă-l dacă vrea sa îl hipnotizezi
  • Cere permisiunea de a atinge mâna, brațul sau capul

Urmareste cei 3 pași:

  1. Relaxează CORPUL:

“Trage aer ușor în piept și ține-ți respirația. Acum, eliberează aerul și închide ochii!”

“Vreau acum să îți îndrepți atenția asupra pleoapelor tale și zonei din jurul ochilor. Îți poți relaxa pleoapele atât de tare încât nu le mai poți deschide. Odată ce ești sigur că ai făcut asta, menține această relaxare, și testează-le pentru a te asigura că acestea nu se mai deschid.

(Observă dacă le testează).  Bun… renunță să mai încerci și relaxează-te și mai profund. Acum trimite această senzație placută de relaxare prin corpul tău, începând cu creștetul capului până în tălpile picioarelor.” “Acum o să fac o verificare pentru a vedea dacă  ai înțeles instrucțiunile și le-ai urmat întocmai. O să îți ridic mâna și o s-o las să cadă. Nu mă ajuta să o ridic. Dacă ma vei ajuta, vei înlătura starea de relaxare. Doar lasă-ți mâna moale și relaxată.” (Ridică mâna clientului la câțiva Cm de corp și apoi las-o să cadă în poalele lui)

“Oamenii învață mai bine prin practică, așadar haide să mai facem o dată și poți observa că te vei relaxa și mai bine. Îndreaptă-ți atenția către pleoape și menține această relaxare. Încă o dată testează-le să vezi dacă se mai deschid. Bun, renunță să le mai testezi și du-te mai adânc. Acum trimite această senzație pe care o simți în pleoape prin întreg corpul tău, începând cu creștetul capului până în degetele picioarelor ca și cum ai vrea să te adâncești și mai mult.” “ Încă o dată. Îndreaptă-ți atenția către peloapele tale și observă dacă se mai deschid. Acum trimite această senzație prin întreg corpul tău începând cu creștetul capului până în vârfurile degetelor de la picioare, ca și cum te-ai adânci și mai mult. Bine!”

  1. Relaxează MINTEA:

“Acum hai să relaxăm mintea. Permite cu adevărat minții tale să se relaxeze așa cum și corpul tău este relaxat. În curând o să îți cer să înumeri încet și ușor începând cu cifra 1. Cu fiecare număr, lasă-ți mintea să își dubleze relaxarea. După câteva numere, nu va fi mult și vei fi capabil să îți relaxezi mintea atât de bine încât numerele își vor pierde substanța și vor disparea. Vrei să faci asta și o poți face foarte ușor. Când numerele s-au terminat, ridică degetul arătător de la mâna dreaptă pentru a-mi confirma.

“Începe… (Clientul spune UNU). Mai ponderat… (Clientul spune DOI) etc. Acum dublează relaxarea minții. (TREI). Acum lasă aceste numere să se estompeze în timp ce îți relaxezi mintea. (PATRU). Dublează relaxarea minții și lasă numerele să se dizolve în nimic, nimic, nimic.

(Continuă să oferi sugestii până ce numerele se termină- deobicei este nevoie de 3-5 numere)

  1. ADÂNCIREA

Într-o clipă am să înumăr de la 1 la 5, cu fiecare număr pe care îl rostesc vreau să te relaxezi atât de bine astfel încât atunci când ajung la 5 îți vei fi dublat relaxarea:

1…. Relaxarea începe să se dubleze

2…Relaxarea se dublează din ce în ce mai mult

3…Relaxarea se dublează în intreg corpul tău

4… Relaxarea este aproape dublă

5… Relaxarea s-a dublat complet din creștetul capului, până în vârful picioarelor.