OBIECTIVE pentru un AN NOU și FERICIT

0 comentarii

Un obicei foarte productiv și benefic pentru noi, care nu ne lasă corabia în derivă, ci ne propulsează către scopuri bine țintite, este acela ca la fiecare început de an să ne setăm niște obiective cu scop orientativ și să nu dăm vina mai apoi pe Murphy și pe legile haosului.

În primul rând este bine să plecăm cu gândul că avem în față o serie succesivă de 365 de zile în blank, neutre și să le folosim pe fiecare în scopuri constructive. Un foarte bun model de planificare este cel de mai jos, care se bazează pe premisa că existența umană este un amalgam de trei verbe: ”A fi”; ”A face” și ”A avea”. Este necesar a se trece peste rasterele numerotate de la 1 la 4 obiectivele în funcție de acțiunea specifică: de ce vreți să fiți (e.g. mai bun; mai autentic; mai serios etc. etc.), ce vreți să faceți (i.e. experiențe; călătorii etc.) și ce posesii vreți să aveți (i.e. obiecte; haine; mașină; casă etc.)

 
A FI 1………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2…………………………………………………………………………………………………………………………………………

3…………………………………………………………………………………………………………………………………………

4…………………………………………………………………………………………………………………………………………

A FACE 1………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2…………………………………………………………………………………………………………………………………………

3…………………………………………………………………………………………………………………………………………

4…………………………………………………………………………………………………………………………………………

A AVEA 1………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2…………………………………………………………………………………………………………………………………………

3…………………………………………………………………………………………………………………………………………

4…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Este bine să vă folosiți și de modelul celor patru tipuri de energie (i.e. fizic; mental; emoțional; spiritual) conceput de Loehr & Schwarz (2005) pe care îl consider extrem de util în rutina zilnică. Adevărul este mulți dintre noi nu numai că nu știm ce ne dorim, nici măcar nu avem idee despre ceea ce ne face plăcere, de aceea avem nevoie de un brainstorming serios pentru a afla, din moment ce trăim, se presupune că avem și motive.

Raportat la un singur an, se distanțează trei tipuri de obiective în funcție de aspectul temporal:

  1. Termen scurt (e.g. ianuarie-martie)
  2. Termen mediu (e.g. martie-august)
  3. Termen lung (e.g. august-decembrie)

Felul în care stabiliți perioadele sunt subiective, iar obiectivele trebuie să dispună de raționalitate și o capacitate de anticipație, de intuiție la perioada relativă necesară îndeplinirii lor. Desigur, va exista posibilitatea să nu reușiți exact în timpul stabilit, de aceea se vor face ajustările necesare. Un alt sfat de luat în seamă este și o convingere importantă: detașarea emoțională de scopuri în general, a nu se face o misiune de viață, o bătălie cu toate resursele pe premise absolutiste ”trebuie să… altfel…” care aduc în principiu numai nefericire. Vorbeam despre calitatea de raționalitate, de realism a scopurilor, întrucât imaginarea ”sufletului-pereche” adus de noul an sau ”pensionarea la 28 de ani” este în mare măsură o utopie și am asistat la ”n-șpe” cazuri de eșecuri.

Apoi, aș pune accentul și pe posibilitatea de cuantificare a obiectivelor, de exemplu, un obiectiv concis trebuie să presupună o acțiune clară, concisă: ”ca să cresc 8 kg în masă musculară, trebuie să merg de 3 ori pe săptămână la sală și să ingerez n grame de proteină, n grame carbohidrați și n grame de aminoacizi…”, referindu-mă strict la obiceiul de a frecventa sala de forță, totul se reduce aici la sintagma ”mărimea contează”, iar dacă nu se măsoară evoluția, atunci nimic nu contează, pentru nu se poate ști dacă bicepsul ori tricepsul au dimensiunile mai extinse decât anterior, iar aprecierea ”după ochi”, lasă adesea de dorit și este deformată de subiectivism. La fel în cazul persoanelor de sex feminin, care vor să slăbească, acestea vor trebui să treacă ”testul cântarului” și al centimetrului periodic, pentru rezultate reale.

În consecință, o spun și o repet acum, aveți 365 de zile ale anului în față, începând cu 01.01., aveți șansa să le faceți mai bune și mai frumoase, ce alegeți?

 

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook