Patru calități ale maturității emoționale

0 comentarii

Ființa umană este compusă din mai multe tipuri de inteligență, două dintre acestea sunt de o importanță deosebită:

IQ (Coeficient de inteligență) măsurarea aptitudinilor individuale logic-raționale
EQ (Coeficient de inteligență emoțională) maturitate emoțională, capabilitatea de a gestiona emoțiile și de a răspunde corespunzător în diferite contexte

Deși în ultima vreme în vizorul oamenilor de știință s-a aflat IQ-ul, se pare că EQ-ul chiar face diferența atâta vreme cât ne gândim la ceea ce contează mai mult pentru noi ca ființe umane: Să trăim la potențial maxim această existență, pentru că acesta este și scopul logic și esențial al încarnării noastre în această viață.

 1. Curajul de  a iubi

A-ți manifesta iubirea față de cei dragi, este cu adevărat un act de curaj, pentru că mulți dintre cei care nu sunt maturi emoționali, nu își exprimă sentimentele din cauza temerilor de a nu fi respinși, ori de a nu se lăsa descoperiți și eventual, șantajați de către ceilalți.

Totuși….

Practic! A fi rănit cu adevărat înseamnă să nu recunoști ceea ce simți.

2. Integritate

Adesea adoptăm calea cea mai ușoară, doar pentru că pe termen scurt este mai benefică, însă consecințele se vor cunoaște în timp. Prin urmare, putem să facem mai degrabă ceea ce este corect și simțim cu toată ființa, decât să ne ascundem în spatele unor măști care ne spun ba că ”nu se poate”, ba că ”este prea dificil”, ori  că ”nu ești îndeajuns de bun”. Integritatea înseamnă în primul rând recunoașterea nevoilor personale și ascultarea Sinelui pentru a-și satisface aceste nevoi.

Practic! Cunoaște-ți nevoile și fă demersuri pentru a ți le împlini.

3. Deschidere

Întrucât există această congruență axiologică, un om care dispune de maturitate emoțională, va fi încrezător în propriile valori și resurse, cunoscându-le și folosindu-le spre binele lui cel mai înalt, de aceea atunci când intră în contact cu persoane ale căror ideologii sunt diferite, se pot adapta cu bine.

Practic! Acceptă viața și diversitatea ei. 

4. Împlinire

Un om matur emoțional posedă o stare naturală de mulțumire, împlinire care provine din ceea ce aceste este, face, simte și are (n. ca bunuri materiale) la un momentdat, de aceea acesta oferă credit 100% celor din jur. Nu îi este teamă să spună ce simte, ce crede, ce îi place sau cum îi place, el este mulțumit de sine așa cum este, cu bune și cu rele. Nu caută scuze, nu au pretenții, se acomodează, adaptează în funcție de context și nu critică adversitățile.

Practic! Sesizează faptul că nu poți controla mai nimic.

Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook