Slăbiciunea poate fi o formă de putere?

0 comentarii

 Pentru a vedea clar, trebuie să fii receptiv la ceea ce este mic. Secretul pentru a fi puternic este să aperi ceea ce este moale şi plăpând. – Lao Tze

* Istoria a dovedit-o în repetate rânduri, și exemplific succint: 1) Victoria lui Basarab I în fața lui Carol Robert de Anjou al Ungariei cu o armată cu mult mai mică sau 2) cucerirea imperiului roman de către niște popoare nomade cosiderate primitive.
 
* Relația masculin-feminin este un exemplu edificator, întrucât femeia se poate impune fără forță și câștigă adesea numeroase dispute cu sexul opus, cu alte cuvinte, o femeie nu trebuie să țipe sau să lovească cu pumnul în masă pentru a convinge. În sine, esența persuasiunii este de natură feminină, este seducătoare și fățișă, nu directă și impunătoare, acaparează fără a demonstra, cucerește fără a se face văzută.
 
* Totodată, eu cred că în orice slăbiciune există putere și în orice argument al puterii, există un soi de slăbiciune. Cunoaștem și mitul biblic al păstorului David, care este relaționat cu acest subiect. David, un simplu păstor, aparent plăpând și cumsecade, reușește printr-o metodă inedită să ucidă în luptă căpetenia titanică a filistenilor, pe gigantul Goliat. Desigur, și mitul genezei, relatează același lucru prin tabloul seducției lui Adam, însă nu intrăm în detalii.
 
* Argumentul literar provine și din Scrisoarea a III-a eminesciană, unde, deși domnitorul țării românești, Mircea cel Bătrân este considerat literalmente ”un ciot”, acesta demonstrează o forță implacabilă în lupta cu imperiul otoman, care flămânzea după cucerirea unor noi teritorii europene.
* În ce privește sportul, sunt poate prea multe exemple. În box, colosul Muhammad Ali a pierdut în fața unui sportiv mediocru (i.e. Spinks) care a știut să se adapteze foarte bine la stilul său.
 
* Exemplul cinematografic, este foarte interesant expus în filmul ”The Lord of the Rings”, unde hobiții, deși niște ființe (n. mitice) mici de statură și cu o constițuție fizică mediocră, glumețe și puse pe șotii, sunt însărcinate cu misiunea supremă de a purta și distruge Inelul. Finalul filmului, relevă exact triumful slăbiciunii în fața puterii și, mai mult, demonstrarea premisei ”slăbiciunea înseamnă putere” prin scena apoteotică în care toate personajele se pleacă înaintea lor.
 
* Dincolo de aceste argumente, stă exemplul nostru experiențial care reiese din anumite situații de viață. De pildă, în momentul în care renunțăm la un ”trebuie neapărat…”, intrăm în posesia posibilităților reale la nivel perceptiv de a atinge obiectivul propus. Adesea, simplitatea atitudinală, vocea blajină, modestia sau chiar umilința (n. în sensul lui Seligman), denotă o personalitate stenică și echilibrată. 
Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook