Tipologii de Personalitate

Psih. Richard Wiseman propune un test foarte facil pentru depistarea tipologiei personalității în conformitate cu cele două tipuri generale:

  1. Gen visător: sensibilitate, imaginația dezvoltată; intuiție bună;
  2. Gen analitic: pragmatism; raționalitate; orientat spre logică.

”Întinde mâinile în față, aflate la aceeași înălțime cu palmele orientate spre podea. Închide ochii. Imaginează-ți că de degetele mâinii drepte este legat un balon cu heliu, iar pe mâna stângă presează puternic un teanc de cărți.”

Acum deschide ochii, dacă mâinile sunt depărtate una mai sus iar cealaltă mai jos, atunci aparții primului gen, dacă nu, atunci aparții celui de-al doilea.

Orientare. ”Modelul Disney” a fost conceput de Walt Disney și a fost destinat sesiunilor de brain-storming ale echipei companiei. Susține că există trei tipuri de personalitate de această dată, iar folosirea lor poate fi utilă în comunicarea cu alte persoane, părinții programării neuro-lingvistice au adaptat acest model în teoria lor, iar R. Dilts în cartea ”Enciclopedia NLP” explică:

Visător Realist  Critic 
”Ce anume îți dorești?” ”Cum pot să transpun acest plan în realitate?” ”Ce ar putea să nu funcționeze?”
Ce? Cum? De ce?
Viziune Acțiune Logică
Termen lung Termen scurt Termen lung x scurt
Acord conversațional Acord conversațional Dezacord conversațional

În ce mă privește, manifest un scepticism profund față de multe idei și studii ale lui Wiseman și mai ales în ce privește NLP-ul, cu care și Wiseman este deasemenea în dezacord, însă găsesc și lucruri, metode, idei frumoase și utile, desigur, mai ales că inițiatorii Bandler și Grinder au pornit exact de la premisa de a crea o metodă cât mai concretă, mai obiectivă, dar este bizară evoluția temporală acestei tehnici, care din punctul meu de vedere nu suportă în ansamblu prea multă credibilitate (n. mai ales cadrele de referință vizuale), iar Richard Wiseman are un talent surprinzător față de alți colegi de breaslă de a simplifica lucrurile.

 

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Healing. Stress reduction. Relaxation.

Sesiune individuale de terapie holistica si masaj Reiki

Cauți echilibrul minte, corp, spirit?

Găsește cursul potrivit

Call Now ButtonBook