Un singur pas, o recompensă uriașă

0 comentarii
În momentul în care ne dezvoltăm calitatea latentă a compasiunii devenim fericiți prin simpla noastră existență, necondiționați de ceea ce facem sau avem. Deși atunci când ne descriem ne folosim de verbele ”A avea” și ”A face”, Sinele nostru cel mai profund, neavând o polaritate pozitivă sau negativă, se descrie prin simpla STARE de ”A fi”. Afirmația de mai sus nu exclude nici jobul, cariera sau posesiile materiale, ci le integrează într-o stare stenică.
 
Din punctul de vedere al psihologiei pozitive există 3 dimensiuni de analiză a personalității umane:
 
Subiectiv: experiențe pozitive, optimism, entuziasm, wellbeing;
 
Individual: valori interne, principii de viață, etică, resurse personale;
 
Social: valori sociale, spirit civic, contribuție.
 
Așadar, la confluența acestor 3 niveluri ia naștere ”beatus homo” (lat. omul fericit) care 1) se bucură de experiențele proprii de viață, 2) este ghidat de niște valori solide și posedă o înaltă calitate morală, 3) împărtășește cu ceilalți.
 
Pentru a fi mai conștienți de emoțiile noastre pozitive, este bine să avem la îndemână un pix și o foaie și să le notăm zilnic. După ce am făcut asta este necesar să trecem la vizualizare sau să întreținem o activitate de relaxare (e.g. yoga, tai chi, citit etc.) și să ne autosugestionăm subconștientul de existența acestor emoții în noi înșine.
 
Sunt emoțiile negative totuși necesare? Desigur… cele mai importante decizii și salturi existențiale, oamenii susțin că le-au întreprins în urma unor eșecuri, drame de viață, despărțiri, constituind momente de upgrade pentru aceștia. Trebuie doar să avem un managemment emoțional eficient pe care o să îl descriu pe scurt:
a) Stare- verifică starea în care te afli
b) Emoție- identifică ce emoții simți
c) Gânduri- selectează care sunt gîndurile care îți stârnesc aceste emoții
d) Măsurare- pe o scală de la 1 la 10, cât de intensă este emoția?
e) Dispută- creează credințe alternative care te vor conduce spre soluții alternative
f) Măsurare- pe o scală de la 1 la 10 cât s-a ameliorat starea ta?
Chiar dacă agenda pozitivă este prea încărcată și a devenit o povară să ne forțăm pentru a fi pozitivi și ”în rând cu lumea”, evitând ”persoanele negative” este bine să înțelegem totuși rolul emoțiilor negative, care este dealtfel foarte important.
 
Cum dezvoltăm compasiunea? … Ideea de ”A dezvolta compasiunea” este un oximoron, întrucât compasiunea este din punctul meu de vedere o calitate cu care ne naștem. Apoi, mai degrabă redescoperim această calitate. Motivul pentru care cred asta este acela că noi suntem ființe sociale care nu se pot dezvolta decât prin intermediul societății. Spre exemplu un copil trăiește numai din iubire și prin iubirea celorlalți care îi oferă, hrană, masă, adăpost, afecțiune etc. El primește necondiționat conceptele cu care mintea lui va opera, merge la școală și studiile îi sunt suportate integral de părinți. Care să fie motivul pentru care copiii abandonați în orfelinate suferă de regresii psihice și le sunt afectate anumite zone corticale? Lipsa afecțiunii și a iubirii ar fi un răspuns coerent.
Așadar, plecăm de la premisa redescoperirii compasiunii, a acelei stări naturale cu care suntem înzestrați odată cu nașterea noastră. O cale eficientă prin care putem să facem asta este la nivelul ”inner world”- meditația. Prin meditația ne dizvolvăm EGO-ul care este compus dintr-o membrană groasă creată de suferințele și întâmplările din trecut și așteptările ademenitoare din viitor, care sunt în momentul din prezent doar niște iluzii. Acesta este motivul pentru care uneori tratăm oamenii cu indiferență, nu știm să primim o apreciere bazându-ne pe motivul că ”știm noi mai bine că vrea ceva de la noi…”. Un alt mod este de a ne oferi voluntar… nu neapărat în cadrul unei organizații dacă vă displace ideea. Voluntariatul este înțeles prost astăzi și unele corporații se folosesc de această metodă pentru a-și crește statutul și consolida brand-ul. Premisa corectă este aceea că trebuie să ne oferim voluntar ajutorul pentru ceilalți și cel mai bun mod prin care putem face asta este desigur, să fim prezenți, pentru că de multe ori am fi putut să fim folositori pentru cineva aflat în suferință și am ignorat această oportunitate.
Vorbind din experiența personală, dacă practicăm atenția conștientă și ne oferim ajutorul cât mai des, atunci recompensa crește exponențial pe parcursul timpului. Putem ajuta pe ceilalți oferindu-le un sfat, realizându-ne sarcinile de muncă cu bine, oferind o pâine unei bunicuțe care nu își găsește prin supermarket sau… prestând servicii de calitate superioară, oferind mereu clientului mai mult decât așteaptă.
Cu bine!
 
Articol publicat în categoria: Spirit
Vezi și alte articole care ating subiectul: , , , ,

Comentarii

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ABONEAZA-TE

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.

Mă găsești și pe:

Call Now ButtonBook