Yoga & Meditație

YOGA își are rădăcina în sanskritul ”yuj” care reprezintă uniunea dintre interior și exterior, dintre minte și corp, materie și energie, microcosmos și macrocosmos, dintre cele două aspecte ale Divinului, Shiva (conștiința/masculinul) și Shakti (energia/femininul).

O clasă de yoga include:

  • āsana (posturile),
  • prā­ṇā­yā­ma (controlul energiei vitale),
  • dharana (concentrare),
  • meditația (dhyana)

Ne vom însoți la drum cu corpul nostru cu ajutorul mudrelor (gesturi sacre) și bandhelor (blocărilor) și mantrelor (sunete sacre) pentru a elibera potențialul nostru ultim: Kundalini; discuții pe baza sutrelor și companie spirituală (satsang).

MINDFUL HATHA YOGA

♾️Ce este mindfulness?
Mindfulness se refera la:

✔️o trăsătură de caracter;
✔️o stare de constiinta;
✔️o practica

Mindfulness este atentia constienta moment cu moment a fenomenelor interne gandurilor, emotiilor, senzatiilor corporale dar si experientei exterioare.

De ce Mindful Hatha Yoga?

Cea mai eficienta modalitate de a experimenta mindfulness este din punctul meu de vedere prin a trai efectiv experienta prezenta in corp, iar cel mai simplu mod de a face asta este prin cele 84 de yogasanas ale Hatha Yoga.
La clasa de Mindful Hatha Yoga vei avea prilejul sa traiesti cat mai mult in propriul tau corp, sa experimentezi plenar viata asa cum este ea prin acceptarea de sine.

Clasa include asanas, pranayama, meditatie, pratyahara, bandha, concentrare, vipassana, vipassana tantrică etc.

GOLDEN SEED YOGA

Yoga taoistă, Yin și Restorative Yoga pentru mindfulness, flexibilitate și longevitate reprezintă o abordare mai ”feminină” a yoga.

Yoga taoistă (tao yin) lucrează cu energia feminină și aduce un surplus de energie în corp flexibilizând tendoanele, fasciile, articulațiile. După o sesiune de yin yoga o să te simți mai relaxat/ă, mai calm/ă  și o să poți privi  lumea stând la pupitrul conștiinței tale: adică din interior. În yoga taoistă folosim sunetele organelor și începem întotdeauna cu FBB (full body breathing) o respirație care aduce un aport masiv de energie în corp. Tot în yoga taoistă lucrăm cu vizualizarea și cu senzațiile corporale. În cadrul claselor de Yoga taoistă începem ”încălzirea” cu cele opt secvențe de brocart (ba duan jin).

Yin Yoga este varianta care s-ar putea să ți se potrivească cel mai bine pentru că dacă hatha yoga este o cale a focului, yin yoga este calea apei. O să rămânem mai mult în posturi, interiorizați. O să ne conectăm cu corpul nostru și o să îl simțim, relaxandu-ne în posturi. O să vezi că este ALTFEL decât ceea ce ai experimentat până acum. Yin Qi este energia feminină care în diagrama taiji este acea parte neagră, lunară, crepusculară, feminină. Pentru că stăm un timp mai îndelungat în posturi, în Tao Yin țesuturile conjuctive își măresc volumul, iar la nivelul articulațiilor se secretă acid hialuronic și lichid sinovial.

S-a demonstrat științific de către Dr. Hiroshi Motoyama că există o conexiune strânsă între meridianele din MTC (Medicina Tradițională Chineză) și traseele urmate de apă în interiorul corpului uman. Una dintre tehnicile mele preferate este să meditez pe un meridian energetic în timp ce lucrez o postură care îl stimulează. Unul dintre marile beneficii ale YY este stimularea unor zone targetate care sunt corelate și cu cele 12 meridiane extraordinare, care la rândul lor impactează și sănătatea organelor interne. 

Restorative Yoga este o adevarată oază de regăsire și relaxare, destresare în cazul în care stai la PC multă vreme sau lucrezi cu mulți oameni și ești suprasaturat cu taskurile de la serviciu.

HATHA YOGA TRADITIONALA CU ADRYANG

 >>> Există două impulsuri așa-zis contradictorii:

Primul impuls este instinctul tău de supraviețuire care te ajută să rămâi în viață și să faci față problemelor care apar, iar al doilea este dorința ta de a te autodepăși. Aceste forțe deseori intră în conflict și crează tensiuni. Yoga este acea cale care te ajută să integrezi materialul în spiritual și să realizezi pacea interioară, prin dizolvarea oricărui conflict, astfel încât să poți trăi cu bine în propriul tău corp dar și să evoluezi spiritual.

Viața există doar în trup. Emoțiile, gândurile și imaginația au toate loc datorită experienței acestui vehicul minunat și numit corp. Yoga este mai mult decât un instrument de self-help, este acel manual de utilizare destinat funcționării optime a corpului. Yoga tradițională este bazată pe energie și acționează simultan asupra celor cinci niveluri de frecvență pe care se modulează ființa umană (koshas).

Hatha Yoga este izvorul tuturor tehnicilor de yoga iar Adiyogi, este primul yoghin, cel care a adus știința sacră yoga în Himalaya. Sanskritul ”hatha” (हठ) desemnează ”forță” și este compusă dintr-un ansamblu de mișcări fizice care antrenează totodată și energii (vayus) în corpul subtil. Esența hatha yoga este aceea a uniunii dintre ”ha” curentul solar și ”tha” cel lunar – cele două aspecte ale dualității. Yoga, te ajută să fii tu însuți, integru, să trăiești plenar, cu toți porii și cu întregul trup.

Ne vom însoți la drum cu corpul nostru cu ajutorul mudrelor (gesturi sacre) și bandhelor (blocărilor) și mantrelor (sunete sacre) pentru a elibera potențialul nostru ultim: Kundalini; discuții pe baza sutrelor și companie spirituală (satsang).

                                                                          === Yogāsana ===

Posturi speciale selectate din cele 84 yogasanas traditionale. Ele reprezinta de fapt 84 de manifestari ale dimensiunii materiale iar cel care ajunge sa stapaneasca una sau toate aceste posturi sacre, deprinde intelegerea suprema a dimensiunii tridimensionale.

Prin aliniamentul postural se ajunge la realinierea marmelor, puncte energetice care se pot deplasa în timpul vieții din cauza posturii, tensiunilor și suferințelor emoționale. Practicând yoga realizezi o fundație solidă pentru creștere, transformare și evoluție.

                                                                             === Prāṇāyāma ===

Controlul energiei vitale cu ajutorul unor metode de respirație care distribuie uniform prana în corp, te pot calma sau energiza în funcție de alegerea ta. Respirația este funcția care face tranziția dintre nivelul conștient și cel inconștient, de aceea joacă un foarte important pentru sănătate și chiar prelungirea vieții. 

                                                                                === Meditația ===

Și tu poți să meditezi! Meditația este o stare naturală pe care o poți accesa cu ajutorul observației respirației, senzațiilor corporale, gândurilor sau emoțiilor. Prin meditație se activează cortexul prefrontal (înțelepciune; decizii conștiente) iar zone din creierul mic (palleocortex) se inhibă (amygdala) care sunt responsabile de frică și furie. Meditația ameliorează stresul, este un somnifer natural și crește abilitatea de a trăi în prezent.

                                                                           === Mantra ===

Mantrele sunt sunete sacre prin care ne acordăm pe anumite frecvențe. La clasă vom practica mantre pentru diferite trebuințe, precum bija mantras, pranava mantra, mantra lui Buddha Avalokiteshvara etc. precum și tehnici de implementare a mantrelor în structuri.